Pinellas County Charter Review Commission
Proposed Charter Amendment #4
(revised 6-15-06)

Deletion of the Requirement for Dual Vote

Section 6.04 of the Pinellas County Charter as created by Chapter 80-590, Laws of

Florida, as amended, is hereby amended as follows:

Sec. 6.04. [Placement on ballot.]

Any other section of the Pinellas County Charter, chapter 80-590, Laws of Florida,
notwithstanding, except for any proposed amendments affecting the status, duties, or
responsibilities of the county officers referenced in 8§ 2.06 and 4.03 of this Charter, charter
amendments proposed under 8 6.01 (proposed by Pinellas County Commission), § 6.02
(proposed by citizens' initiative), or § 6.03 (proposed by a Charter Review Commission) shall be
placed directly on the ballot for approval or rejection by the voters and it shall not be a
requirement that any such proposed amendments need to be referred to or approved by the
Legislature prior to any such placement on the ballot. Such amendments proposed by the Board
of County Commissioners must be approved by ordinance passed by a majority plus one
member. The power to amend, revise, or repeal this Charter by citizens' initiative shall not
include amendments relating to the county budget, debt obligations, capital improvement
programs, salaries of county officers and employees, the levy or collection of taxes, or the

rezoning of less than 5 percent of the total land area of the county.



This amendment shall take effect upon approval by a majority vote of the electors of

Pinellas County voting in a referendum election on November 7, 2006.

BALLOT TITLE: AMENDS CHARTER TO DELETE DUAL VOTE UNLESS REQUIRED

BY THE FLORIDA CONSTITUTION

BALLOT QUESTION: Shall section 6.04 of the Pinellas County Charter be amended to delete
provision requiring, only after approval of vote of the electors of each transferor and each
transferee, a charter amendment affecting any change in function, service, power, or regulatory
authority of a county, municipality, or special district, to be transferred to or performed by
another county, municipality, or special district, so that the Florida constitutional requirements

will govern dual votes?

[ ] YES FOR APPROVAL

[ ] NO FOR REJECTION
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